Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 5 januari 2018

Blog: “Opnieuw leren leven” door Anne Lok

Het is mei 2017. Ik doe een tweede poging om een beetje conditie op te bouwen. Conditie om ervoor te zorgen dat ik ten tijde van de naderende herfst voldoende fit ben om alle verkoudheidsvirussen te kunnen weerstaan. Als moeder van vijf jonge kinderen kan ik het mij, zo denk ik, niet permitteren om door verkoudheid geveld te zijn. Joggend door het Wilhelminapark stelde ik mijzelf de eis om nog tweehonderd meter door te gaan voordat ik een korte pauze mag houden.
En toen stond dat beest daar. Op het pad, naast de vijver. Met haar vleugels wijd uiteenslaand kwam ze blazend op mij af. Ik keerde om, versnelde mijn joggen in haastig rennen, maar binnen een paar tellen rende deze gans tussen mijn benen. Uit angst voor een paar forse bijtaanvallen van dit beest, ging ik over in hinkelen, waarbij ik mijn ene been in de lucht hield en de andere nog in een haastige versnelling had met het oog op vluchten. Iets ging er mis. Ik viel. Midden in de struiken van het overigens prachtige park. Met een gebroken rechter elleboog probeerde ik in het ziekenhuis overzicht te krijgen over mijn situatie.

Dat wat mij eerder in complexe situaties heeft geholpen, hielp mij nu weer. Toch kan ik het niet laten om te beschrijven hoe dankbaar ik ben dat er op dat moment mensen in mijn omgeving waren die bijsprongen waar ze konden om mij te helpen. De complexe situatie zorgde ervoor dat ik opnieuw moest kijken naar hoe ik mijn leven had ingericht, hoe ik het beter zou kunnen inrichten en wat ik daarvoor nodig had. Het effect is dat ik mijn situatie, noodgedwongen, heb verbeterd, banden heb aangesterkt en meer heb leren waarderen hoe belangrijk sommige mensen in mijn omgeving zijn. Het heeft mij weer doen beseffen dat we, wanneer we goed naar onze situatie kijken, en we dingen opnieuw inrichten, we sterker kunnen worden.
Soms moeten we opnieuw leren leven. Opnieuw leren welke waarden belangrijk zijn en hoe we die vormgeven in ons leven. Bovenbeschreven situatie betreft mijn persoonlijke leven. Maar ik gebruik dezelfde kunst om opnieuw te kijken naar een situatie en het opnieuw vormgeven van bestaande organisaties in mijn werk en ook in mijn denken over politieke kwesties. De vertaalslag van visie naar praktijk.

De verkiezingen komen er weer aan. Dat zie ik als een van die kansen. Een kans om opnieuw te kijken naar wat goed gaat, naar wat beter kan en naar wat beter moet. Naar hoe we organiseren en hoe dit anders en beter kan. Die kans ligt ook bij de keuze om te kiezen voor de partij die kan bijdragen aan die juiste ontwikkeling. Voor mij is die partij D66. D66 is een vooruitstrevende, optimistische partij, gericht op een aantal sterke idealen. Het is een partij die zorgt voor verbinding. En juist die verbinding is iets dat in mijn ogen basaal is. Verbinding met de provinciƫn, verbinding met andere gemeenten, verbinding met haar maatschappelijke organisaties, verenigingen, ondernemers en verbinding met al haar inwoners. De waarden die bij een partij als D66 centraal staan, staan voor mij voor een open, eerlijke en duurzame samenleving. Een samenleving waarin mensen in hun kracht worden gezet en waarbij we goed voor elkaar willen zijn.

Door lid te worden of actief te zijn, draag je bij aan het sociaalliberaal gedachtegoed, goed onderwijs, sterke economie en duurzame vernieuwing. Je kunt iets betekenen, je inzetten, lokaal, nationaal, voor een onderwerp dat jou aangaat. Dat is dan ook de reden dat ik actief ben. Ik probeer, daar waar ik kan, me in te zetten voor een betere samenleving. Dat is in mijn ogen een samenleving waarin het geluid van D66 mee mag doen. Stem 21 maart! Stem D66!

Anne Lok,
Kandidaat Fractie Meppel