Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 29 januari 2018

Blog: Een vrijblijvend bezoekje, door Marijke Knol

Wat een vrijblijvend bezoekje aan de fractie van D66 had kunnen zijn, is verworden tot een serieuze gooi naar een zetel in de gemeenteraad van Meppel. Achteraf snap ik hoe ze dat daar doen, bij D66. Je bent zeer welkom, er wordt naar je geluisterd, je mag ongegeneerd je eigen mening toevoegen en na afloop van de vergadering volgt een gezellig bezoek aan Beurs, Oasis, Plein, maakt niet uit. En voor je het weet zit je er de volgende vergadering weer bij en ga je naar een commissievergadering. Schrijf je mee aan het verkiezingsprogramma en praat je over parkeertarieven, nieuwe woonwijken, een school erbij of juist niet en alles wat verder ter tafel komt aangaande Meppel, Nijeveen, Rogat.

Er gaat een wereld voor me open. Een wereld die ik als oud-journalist van de andere kant ken, maar die vanaf deze nieuwe kant nog wel wat uitdagingen kent. Want wat een verantwoordelijkheid heeft die gemeenteraad. Wat een lastige taak voor al die partijen. Wat een enorme hoeveelheid leeswerk. En wat vind ik nu werkelijk het allerbelangrijkst voor onze stad? De financiën moeten natuurlijk op orde zijn, dat is evident. En daar is nog wel wat te doen, vindt ook de provincie die kritisch meekijkt. Regelgeving vind ik ook een puntje. Als er bij de gemeente een aanvraag binnenkomt voor een kerstdienst in Nijeveen, mag er van mij een klantvriendelijke medewerker opstaan die niet alleen een bevestiging stuurt van de aanvraag, maar tegelijk even kijkt of alle benodigde papieren aanwezig zijn. Als dit in twee shifts gebeurt, kan het maar zo te laat zijn en gaat de dienst over. Das toch zonde van mooie initiatieven. Meer ruimte door minder regels, is ons motto dan ook.

Vind ik het ’t allerbelangrijkst dat we een dementievriendelijke gemeente zijn, of staat duurzaamheid bovenaan? Wil ik prioriteit geven aan groene schoolpleinen of aan een aantrekkelijke en veilige binnenstad? En wat kost het allemaal als we onze lijstjes afgevinkt willen zien?

Maar één ding is zeker: ik zit bij de juiste partij. We wikken en wegen dat het een aard heeft en brengen nuance in. Spelen advocaat van de duivel en houden elkaar scherp. Met bewondering volg ik de huidige D66-raadsleden, die de partij in Meppel op de kaart hebben gezet. Wat een inzet, werklust, scherpte en humor. Wat een uitdaging straks, als ik die zetel in de raad toegewezen krijg. Ik kijk ernaar uit, omdat ik graag wil meedenken over mijn stad. Ik vind het ook spannend omdat ik de verantwoordelijkheid zie. Maar wat ik ook zie is de bereidheid in de raad om samen tot beslissingen te komen, ongeacht de partij waar je in zit. En dat is misschien wel wat ik het allerbelangrijkst vind: samenwerking tussen alle partijen om te doen wat goed is voor Meppel, Nijeveen, Rogat. Op basis van inzet, werklust, scherpte en humor. En op input van de inwoners, die heel goed weten wat nodig is en ook heel goed weten dat niet alles kan wat nodig is.

Zo zit je voor een vrijblijvend bezoekje bij de fractie van D66 en zo sta je opeens op straat om campagne te voeren zodat D66 straks een nog grotere rol kan spelen binnen de gemeenteraad. Ik begrijp inmiddels zoals ze het doen bij D66; openheid en liefde voor de stad zijn belangrijke drijfveren. En vergeet de nuance en de borrel na afloop niet.

Marijke Knol
Kandidaat Raadslid (2e plaats) D66 Meppel