Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 13 februari 2018

D66 en Dementheek in actie voor dementievriendelijke stad

D66 Meppel en Dementheek Meppel komen zaterdag 17 februari in actie voor een dementievriendelijke stad. Op het Rembrandtplein in de Koedijkslanden kunnen belangstellenden een kijkje nemen in de dementiekoffer van de Dementheek en kan er een ritje worden gemaakt op de duo-fiets met trapondersteuning. Ook is voorlichtingsmateriaal aanwezig.

D66 Meppel vindt dat Meppel een dementievriendelijke stad moet zijn. Dat betekent dat er oog is voor mensen met geheugenproblemen. De partij wil dat er op tal van plaatsen in de gemeente aandacht is voor demente inwoners. Zo zou er in het gemeentehuis, het ziekenhuis of in het gezondheidscentrum meer gebruik kunnen worden gemaakt van foto’s of beelden voor degenen die niet meer goed uit hun woorden kunnen komen. Organisaties, bedrijven en winkels kunnen zich laten voorlichten door de medewerkers van de Dementheek hoe om te gaan met vergeetachtige en dementerende ouderen.

“Het zou natuurlijk fantastisch zijn als iedereen gewoon een beetje geduldig is met mensen die vergeetachtig zijn”, vertelt Jenny van Duinen van Dementheek Meppel. “Maar het is soms lastig in te schatten; soms zijn mensen met geheugenproblemen juist heel helder, en het andere moment weer niet.” In Meppel wordt al veel georganiseerd voor dementerenden. Er zijn buurtkamers, inloophuizen, het Alzheimercafé en de Dementheek organiseert wandel- en schilderbijeenkomsten. “Er gebeurt al veel, maar er is nog weinig bewustzijn. Daar mag zeker aandacht voor komen”, zegt Jenny van Duinen.

De Dementheek Meppel geeft op verzoek voorlichting en uitleg over dementie: www.dementheek-meppel.nl

Van 10.00 tot 12.00 uur staat D66 met de dementiekoffer, voorlichtingsmateriaal en de duofiets op het Rembrandtplein om aandacht te vragen voor dementie en mantelzorg. “De nood is hoog onder mantelzorgers”, weet Jenny van Duinen. “Ze zijn altijd welkom voor een vrijblijvend gesprek.”