Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 23 augustus 2021

Was de rookpluim een incident?

„De rookpluim uit de houtpellet-installatie bij Nieuwveense Landen op 11 augustus was een incident” concludeert Paul Korsten van MeppelEnergie uit het onderzoek dat de eigenaar van de installatie Croonwolter&dros heeft uitgevoerd. Gelukkig maar, zou je dan kunnen denken, dat het opgelost is. Maar niets is minder waar! Woensdag 18 augustus is er weer een melding van rookoverlast ingediend bij gemeente Meppel.

Wat in de reactie ook niet duidelijk wordt, is dat er vanaf het begin van oprichting van de biomassa-installatie een stroom van meldingen van overlast is geweest. Het ging dan soms over geluidsoverlast door de koelinstallatie maar voornamelijk over rook- en stankoverlast. De brandweer is een paar maanden geleden zelfs uitgerukt na een oproep van een buurtbewoner omdat hij dacht dat de installatie in de brand stond. Als er zo vaak en al zolang overlast wordt ervaren is het niet meer incidenteel te noemen. En is het structurele overlast.

De afgelopen jaren heb ik vele malen vragen gesteld in de gemeenteraad en aandacht gevraagd voor deze problemen. De verantwoordelijke wethouder, Jaap van der Haar van SteM, neemt zijn verantwoordelijkheid niet en wijst naar Croonwolter&dros, MeppelEnergie en de provincie Drenthe. Maar de tijd van naar elkaar wijzen en verantwoordelijkheid afschuiven is voorbij. Laat partijen met elkaar aan tafel gaan zitten en op zoek gaan naar een oplossing.

Beweren dat een rookpluim gevolg is van een incidenteel probleem is, kan echt niet. Daarmee worden de problemen die vele inwoners van de wijk Nieuwveense Landen ervaren gebagatelliseerd.

Jeannet Bos

Fractievoorzitter D66